Bemutatkozás

Kameleon Art Studio igazi covid baba. 2020 májusában született, amikor az első teljes lezárást követően lassan ismét kinyílt számunkra a világ. Ekkor még no paint no gain studio névre hallgatott. Egy baráti facebook csoportból nőtte ki magát kisvállalkozássá, mely azzal a céllal jött létre, hogy kézügyesség vagy önbizalom nélküli „művészek” is alkothassanak egy különleges festményt.

A stúdiót azután hoztam létre, miután láttam, hogy már nem csak barátok, ismerősök jönnének festeni hozzám a nappalink közepére, hanem számomra ismeretlen érdeklődők is. Ismerősök ismerősei kezdtek el csatlakozni a csoporthoz és jelentkeztek workshopokra. Ekkor kezdtem bele a helyszínkeresésbe, és találtam rá egy kedves kis festőstúdióra Óbudán. Fél éven keresztül itt tartottuk a festéseket, de azt éreztem, talán egy saját helyet is meg tudnék tölteni workshopokkal és végre lenne nekem is egy műtermem, ahol én is festhetnék szabadidőmben. Rátaláltam egy tágas nagypolgári lakásra, amelyet rövid hezitálás után egy barátnőmmel közösen béreltünk ki. Kisebb renoválás és egy nagyobb takarítást követően megnyitott a Szász Károly utcai stúdiónk.

Egyúttal szeretném azt is elmondani, hogy nem vagyok képzőművész, kizárólag saját örömömre festek. Közgazdász vagyok, közel 20 évet dolgoztam a multik világában. Elég volt, másra vágytam. Ez a kis festőstúdió egy tökéletes kuckó számomra és most már mások számára is, akik szívesen játszanak a színekkel, szeretnek kipróbálni valami újat, valami olyasmit, amihez eddig azt gondolták, semmi tehetségük. Közel 500 alkotás született a stúdió fennállása óta, és ez a szám jóval több lehetne, ha a vírushelyzet miatti bezárások nem érintették volna életünk ezen területét is.

Workshopjainkon olyan festési technikát sajátíthatsz el, amely tényleg pofon egyszerű, ezért nem az eszközhasználatra vagy a kezed alól kikerülő vonalakra kell koncentrálnod alkotás közben, csupán a színekre, amiket használsz. Szép nagy vásznakra dolgoztok a festéseken, és ezek méreteit mindig előre leegyeztetjük. Lemérheted azt a falfelületet, ahova művedet szánod és a legmegfelelőbb méretű képet készítheted el a workshopon. Nem vagy bekorlátozva sem időben, sem a felhasznált festék mennyiségében. Nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy minden résztvevő egy megnyugtató, stresszmentes és feltöltő alkotási folyamat részese lehessen, és ne érezze, hogy az esetleg még be nem fejezett művét félbehagyva vége a programnak, ideje hazaindulni. Jönnek gyerekek, felnőttek, férfiak és nők egyaránt. Lehet párban vagy családilag festeni, készültek már alkotások egy egész nyolcadikos ballagó osztály keze munkája által, de csapatépítési szándékkal egy teljes kosárcsapat is alkotott már nálunk. Vannak visszatérő törzsvendégek, akik már ötödik, hatodik alkalommal látogattak el a stúdióba. Kinyílt számukra egy pici ajtó, amin keresztül mindig valami más, valami új ötlet próbál utat törni magának. Hozzák barátaikat, gyermekeiket, szüleiket. Életkortól függetlenül mindenki megtalálja az alkotás szépségét, a kikapcsolódás és a különleges végeredmény pedig büszkeséggel tölt el minden újonnan született művészt.

Gyere el te is, próbáld ki önmagad és élvezd az énidőt, amit magadra szánsz. Biztos vagyok abban, hogy te is képes vagy alkotni valami olyat, amit örömmel viszel haza és teszel ki a falra.

Szeretettel várlak festeni,

Budai Vanda