Kameleon tippek és történetek

Szeresd az absztraktot

Szeresd az absztraktot

Ma már számtalan bizonyíték van arra, hogy ha megnézünk egy nekünk tetsző műalkotást, szervezetünkben megemelkedik a szerotonin hormon szintje, amely stabilizálja hangulatunkat, érzéseinket és boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

Az absztrakt festészet azonban megosztó stílus, de ne ijedjünk meg, íme itt a magyarázat, miért idegenkedünk tőle.

Az emberi agy teljesen más módon dolgozza fel az absztrakt művészet vizuális inputjait, mint a realista művészeti alkotásokét. A felismerhető tárgyakat tartalmazó festmények olyan vizuális információkat biztosítanak az agy számára, amelyek kényelmesen kategorizálhatók, legyen szó emberalakról, tájképről vagy bármilyen hétköznapi tárgyról.  

Az absztrakt művészet ezzel szemben egy merőben más vizuális képet tár elénk, amelyet agyunk az evolúció során megtanult rekonstruálni és sajátos módon értelmezni.

Ha például Mark Rothko színmezőit nézzük, lehetetlen felismerhető tárgyakat találni. Ez lehet az oka annak, hogy az absztrakt alkotások sokakban bizonytalanságot, félelmet keltenek, mert a megszokottól eltérnek és jóval bonyolultabb a megértésük.

Az ilyen „szembenézés” élménye azonban kifejezetten jót tesz agyunknak, hiszen el kell távolodunk a valóságtól, hogy aztán ötletes válaszokkal rukkoljunk elő saját magunk számára.

Ez a fajta szokatlan művészet arra készteti az elménket, hogy saját magyarázatokat alkosson, stimulálva ezáltal az agy azon magasabb szintű területeit, amelyek felelősek a képzeletért és a kreativitásért. A folyamat növeli toleranciánkat a kevésbé ismerős, sőt teljesen idegen helyzetekkel szemben és rugalmasabbá, be- és elfogadóbbá tesz bennünket.

Nem kell tehát az absztrakt festmény egyetlen és egyetemes jelentését keresni. Felesleges egyértelmű témát vagy tárgyakat keresgélnünk a műveken.

Inkább arra koncentráljunk, mit vált ki belőlünk egy-egy alkotás. Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen hangulatot sugároznak felénk.

Sokkal lazábban és átvitt értelemben is eltávolodva kell szemlélni az absztrakt festményeket,  mert a lényeg nem az apró, tűpontos ecsetvonásokban rejtőzik, sokkal inkább a nagy egészet kell tudnunk egyben befogadni.

Az absztraktot nagyon lehet szeretni, és mivel a határait saját agyunk szabja, rendkívül felszabadító érzés elengedni a fantáziánkat, kilépni a megszokott keretek közül, és saját kezünk által az éppen aktuális lelkivilágunk kivetítésével elkészíteni egy olyan festményt, amely a lakásunk egyedi és utánozhatatlan díszévé válik majd.

Erre ad lehetőséget a Kaméleon Art Stúdió, ahol átadhatod magad a festészet nyújtotta végtelen szabadság érzésének. Gyere el hozzánk és alkoss egy jót!